Nikšić

U Nikšićkom polju u severozapadnom delu Crne Gore smestio se grad Nikšić, središte istoimene opštine. Ovaj grad koji se smestio u podnožju brda Trebjesa nalazi se tridesetak kilometara udaljen od Jadranskog mora. Zbog ovog povoljnog geografskog položaja grad Nikšić ima izuzetno pogodnu klimu. Ova opština sa svojom površinom od 2065 kilometara kvadratna najveća je opština u Crnoj Gori, dok je sam grad Nikšić drugi grad u Crnoj Gori po broju stanovnika. U 110 naselja koja su se smestila na području opštine Nikšić prema popisu stanovništva iz 2003. godine živelo je 75.282 stanovnika od čega na području grada Nikšića živi njih 59 000. Na područje grada Nikšića već u prvom veku dolaze Rimljani koji ovde podižu utvrđenje Anderba koje se ovde nalazi sve do četvrtog veka kada na ovo područje dolaze Goti koji tada podižu utvrdu pod nazivom Anagastum iz čega kasnije nastaje grad Nikšić. Nakon Slavena ovde su živeli razni narodi koji su na ovom području ostavili razne kulturno-istorijske spomenike.

Nikšić se smatra industrijskim centrom Crne Gore, jer se u njemu razvio velik broj različitih industrijskih grana, od čega se najviše ističe pivara “Trebjesa” s poznatim “Nikšićkim pivom” , Željezara s razvijenom proizvodnjom čelika i visokokvalitetne čelične limove, drvna industrija, hidrocentrala Perućica, te fabrika “Metalac”. No uz industriju ovaj grad ističe se i brojnim prirodnim lepotama koje privlače brojne posetioce kao što su privukle Rimljane vekovima pre.

Možda vas zanima i…

Karta Nikšić

5 Comments

  1. Па ваљда су тај простор насељавали и Словени, тј. српска племена? Нису Црногорци потомци Гота већ Словена који су дошли на Балкан после горепоменутих и ту остали до дана данашњег! Не знате ни како је добио име, а пишете о Готима…овај сајт је брука за Црну Гору!

  2. Aleksandre, u tekstu se ne kaže da su Crnogorci potomci Gota, ne znam gdje si to vidio. Samo se nabraja da su na prostoru današnjeg Nikšića živjeli Rimljani, Goti, pa Sloveni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.